K jeho přípravě potřebujeme:
– 500 ml plnotučného mléka
– 100 g hrubé mouky
– 150 g práškového cukru
– 3 žloutky
– vanilka (pokud nemáte vanilkový lusk, může být vanilkový cukr)
– citrónová kůra
– 1 dl oleje
– rybízová zavařenina
– kandované ovoce
– ořechy nebo mandle
– piškoty
– rum nebo griotka na pokapání piškotů
– čerstvé, mražené nebo kompotované ovoce
– šlehačka na ozdobení
Postup:
Do většího kastrolu nalijeme mléko, přidáme 3 žloutky, hrubou mouku, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a olej. Z podélně rozříznutého vanilkového lusku vyškrabeme nožem semínka a společně s luskem přimícháme do připravené směsi. Pokud nemáme vanilkový lusk, můžeme přidat vanilkový cukr. Vše za stálého míchání vaříme při nižší teplotě. Dáváme pozor, aby mléko nepřeteklo. Když začíná krém houstnout, odstavíme ze sporáku, lusk vanilky vyndáme a vyhodíme. Dále pudink šleháme metlou do vychladnutí.
Připravíme si misky, pohárky nebo větší kulatou hlubokou mísu (podle toho, jak chceme pudink dále servírovat), které propláchneme studenou vodou. Pak nalijeme na dno nádob trochu pudinku. Poté nasypeme kousky ořechů, trochu zavařeniny nebo kandovaného ovoce, dolijeme pudinkem. Krém můžeme prokládat například také piškoty pokapanými troškou rumu nebo griotky. Vždy jednu vrstvu pudinku, pak vrstvu zavařeniny, kandovaného ovoce, ořechů a piškotů. A znovu pudink. Poté dáme vychladnout do lednice. Tento dezert je dobré připravit brzy ráno nebo den předem.
Vychladlý pudink zdobíme ovocem – nakrájené banány, kousky pomeranče, ananasu, mandarinky, maliny, borůvky, meruňky, broskve… Ovoce může být čerstvé, mražené nebo kompotované. Navrch dáme šlehačku a posypeme nastrouhanou čokoládou a mandlemi.
V případě kulaté mísy vyklopíme ztuhlý pudink s přísadami na talíř a zdobíme stejným způsobem jako pudinky v pohárech či miskách. Krájíme nožem jako dort a servírujeme na talířky. Dobrou chuť a krásné Vánoce!